Advertisements

Do We Need to Become a Successful Entrepreneur To Teach Entrepreneurship?

Recently, I posted a this question in my Facebook (in BM translated as Agak2 yang mengajar Entrepreneurship perlu jadi seorang Entrepreneur yang pernah berjaya, tak?) and received interesting feedback and direct answers. Since this topic is discussed on social media platform and made openly available for all to read, let me share some of the snippets of discussions:

“Perkara yang menarik untuk dibincangkan. Memang sifat manusia suka cari yang negatif. Saya sedih jika ada ramai orang industri hanya menyalahkan pensyarah jika tiada pengalaman industri. Univerisiti cuba dengan mengadakan banyak peluang seperti cuti bergaji untuk ke industri selama setahun dan program sabatikal etc. Ramai orang industri tidak faham tugas pensyarah untuk mendidik perkara asas contohnya dalam bidang engineering. Teori fundamental sangat penting terutama bila berdepan dengan design level dalam engineering. Bila saya terlibat kerjasama dengan industri dari tahun 2016 hingga kini, banyak ilmu fundamental, teori calculation dan justificstion digunakan untuk menyelesaikan masalah di industri. Saya tahu ramai orang industri menghina dan memperlekehkan ilmu asas aka fundamental di ajar di universiti. Tapi ramai orang industri lupa bahawa ilmu ini yang membantu mereka menyelesaikan engineering problem (yang biasanya mereka bayar dengan harga yang mahal kepada so called consultant luar negara). Perkara tesirat di univerisiti, pelajar belajar bagaimana untuk belajar dan disebab kan asuhan selama 4 tahun di universiti mereka terdidik dan terlibat dengan problem solving skill. Dengan ilmu ini mereka akan adapt dengan masalah yang berbeza di industri yang berbeza. P/S: Saya tak pernah generalise orang industri yang lama bekerja tak pandai buat research dan report walaupun berdepan dengan draft thesis mereka yang sangat teruk. Tapi kami didik mereka untuk ubah cara penulisan report industri tidak sama dengan penulisan report thesis atau journal.  Salah ke jika orang industri juga open dan memberi peluang serta mendidik pensyarah universiti terlibat dengan mereka. InsyaAllah masing masing akan banyak belajar. Cuma share dari pengalaman saya yang tak seberapa ni.” – Syarfa Zahirah

“I think, yes. It shows you are able to relate and tell correct things; in case of new buddies would like to be one.” – Dayang Hazziqah

“They are like a swimming teacher…they might know how to swim and teach u until u can swim…but how far u can swim and being a successful swimmer, it depend on your strength, perseverance and passion…” – Abu Asad Ibnu Rasyid

“I rasa perlu Doc , pasal theory saje tak cukup untuk membimbing orang dalam perniagaan. Orang berniaga mesti kena hands-on. Mesti tahu bila nak guna tactic tertentu yang seorang pensyarah tak boleh ajar kalau dia sendiri bukan entrepreneur.
I believed in certain subject you need the expert to teach. Close example are medical students. Their lecturers are the Professors, specialist in that subjects. Their lecturers will be able to explain better and relate to the actual experience. This is similar to an entrepreneurs. Theories will not help and not applicable on certain critical situation. In this era, the students might be askinh certain questions , in which will post a challenge to even the lecturers to answer . Thus, strongly believed that to teach this subject, you need a different skills and approach. 
As an entrepreneur myself, I learned the hard way. No books fits all issues / challenges I face in running my business.” – Zurina AL

“IMHO, becoming entrepreneur is a validation to one’s skill and competency, however i think minimum if the lecturer can’t be a full time entrepreneur, at least they sit in Company’s Operation and become advisory role to ascertain what they preach is applicable to a real life situation.” – Halim Karim

“Ilmu teori perlu.. selebihnya individu tersebut perlu bergelumang dengan pengalaman dan jatuh bangun dalam perniagaan.. jangan perkecilkan pensyarah walau pun sekadar mengajar teori.. setiap orang ada tugas masing-masing..” – Yipet Estika

“I’m teaching Entrepreneur subject but I have no entrepreneurial background. I only have passion for Startup Entrepreneurs after working closely with Startup ecosystems. I guess, the answer to this question is to ask my first Cohort!
yeah! at some point I agreed to this because I do feel that I need to become a successful entrepreneur to make the learning experience more impactful. Lead by example!” – Idyawati Hussein

“Bagi saya sistem di Medical school kene follow. Ajar surgery adalah surgeon. Barulah budak inspire dan ilmu tidak outdated. 3 yg menang turing award baru ni semua ade dok kat industry. Bila yg mengajar entrepreneurship tidak pandai entrepreneurship itself itulah kurangnya entrepreneur lahir kat uni local. Walhal di stanford beribu2 startup dari dalam uni. Ajar ent suruh budak buat fb page kira like.” – Yusri Salleh

“Kalau hanya teori diperlukan dlm bisnes, sudah tentu org paling brjaya dlm bisnes adalah golongan akademik. Namun realitinya tidak. Sbb bisnes adalah skill. Skill hnya diperoleh dgn melakukan. Pengajar tidak perlu berjaya dlm bisnes, cukup sekadar melakukan dlm skla kecil supaya dia faham praktikal ilmu teori dia.” – Ahmad Khusyairie

“Sesiapapun boleh mengajar asalkan ada qualification. Jika yang berpengalaman tapi tak nak mengajar dan tak tahu mengajar, tak berguna juga. Dan jika tak ada hands on tapi pandai mendidik Dan mengajar, adalah lebih bagus. Jika ada kedua2 Pekej, Ini adalah bonus besar” – Azmarnizam Omar

“Memang perlu ada pengalaman sebagai seorang usahawan … walaupun tidak berjaya, sekurang kurang nya ada pengalaman yg boleh dikongsi dengan peserta …
Pengalaman yg diperolehi sebagai seorang usahawan tu yg penting … kegagalan sememangnya satu pengajaran yang sangat berharga utk seseorang usahawan … dalam mengajar para peserta, beliau boleh memberikan pendapat mengenai mengapa beliau gagal dan boleh dijadikan contoh kepada para peserta supaya tidak berlaku perkara yang sama kepada mereka …” – Zahari Suradi

“Fail-forward experience. I have a direct billionaire mentor enterpreneur doing it, and still at age 70 years old. And i m proud to do it. Stay foolish stay hungry” – Saiful Friday Osman

“Perlu sangat. Tak salahkan lecturer yang mengajar tu, cuma U atau sekolah kena lebih terbuka untuk menjemput usahawan sampaikan knowledge. Theory n experience sangat penting. Harap lebih terbuka” – Faridzul Asyraf Mat Arifin

“Many successful entrepreneurs can be made examples of… but sometimes it takes others to be able to recognise the strengths that made him successful. He himself may not be able to articulate these well enough to benefit students in the classroom. Perhaps a 1 or 2 hr talk is what he can do.. n that is enough to give a huge impact on the students. However if he is also gifted as a lecturer/trainer or coach n is committed to do it.. wud be a great plus to the students..or participants.” – Mohamed Fauzi Omar 

“Tak perlu berjaya. Tapi perlu ada some industry experience of starting and running a business. Frankly there is more to learn from failure than learning from a successful entrepreneur.” – Hazrul Azhar Jamari 

“Apabila seseorang pensyarah itu bersyarah tentang keusahawanan, sebenarnya dia mengajar juga. Di manakah taraf orang yang mengajarkan sesuatu ilmu yang dia sendiri tak amalkan?
Kalau tajuk besarnya lain, cuma ada kaitan dengan keusahawanan, itu mungkin bolehlah.
Teori datang daripada pengalaman sebenar. Tentu sukar untuk memahami teori, apatah lagi mengajarkan teori itu, jikalau tak pernah mengamalkan teori itu.
Tentang kejayaan, mungkin itu bonus. Yang penting, dia dah rasa. Pada pendapat saya sebenarnya kursus keusahawanan di universiti mesti dihapuskan.
Anda mengajar bakal siswazah supaya mereka boleh makan gaji dengan ijazah, tapi pada masa yang sama anda mengajar mereka berniaga. Ini melucukan.” – Faiz J. Mandiri 

“Sesiapa yang tk pernah jadi entrepreneur takkan faham sepak terajang yg dilalui sebelum berjaya.” – Zaidi Rudy 

Tak perlu. Tapi preferred.” – Badzlan Bakar 

“Nak ke entrepreneur mengajar because they can make more decent money rather than become a lecturer…kalau jadi speaker for 1-2hr mungkin la kot….or maybe they build their own academy/mentorship program to groom new entrepeneur…but that would be different approach or another business model.” – Khairul Anuar Anuar 

Tak semestinya. Usahawan berjaya kebiasannya berjaya atas asbab kerjasama dengan partner yang tepat dan luck. Dah ada research pasal entreprenuership dan dah ada silibus. Mengajar guna silibus sudah ok. Paling penting jangan guna title Dr kalau x dek pengiktirafan.” – Syafiq Zainal 

Definitely a must ! But in malaysia it’s not ! We have people who never started a business in charge of entrepreneurship and sales professionals speak of entrepreneurship” – Krishna Rajagopal 

Orang yang tak pernah bercinta, bercakap tentang bercinta tak sama dengan orang yang melalui alam percintaan. Mandi tak basah, makan tak kenyang… Nak lagi mengalami frust dalam bercinta” – Sulaiman Mohd Nor 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Advertisements

Mazlan Abbas

IOT Evangelist

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: